بازخورد منتقدین نسبت به فیلم فروشنده چگونه بوده است؟
فروشنده با دریافت دو جایزه از شصت و نهمین جشنواره کن به کار خود پایان داد و با اینکه هنوز به طور عمومی اکران نشده، منتقدان نقدهای خود را از فیلم منتشر کردهاند که در ادامه به خلاصهی برخی از آنها میپردازیم.
فروشنده اصغر فرهادی پرافتخارترین فیلم جشنواره کن امسال بود که جایزهی بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر مرد را از آن خود کرد. فرهادی برای «جدایی نادر از سیمین» نامزد اسکار بهترین فیلمنامه شده بود و حالا دوباره نشان داده که همچنان در فیلمنامهنویسی استاد است. فروشنده (The Salesman) داستان یک زن و شوهر به نامهای عماد و رعنا (با بازی شهاب حسینی و ترانه علیدوستی) است که به دلیل ریزش ساختمان محل سکونت خود، مجبور میشوند به جای دیگری نقل مکان کنند. خانهی جدید و مالک قبلی آن باعث بروز مشکلاتی میشود که زیربنای اصلی داستان را شکل میدهند. این زوج در همین حین بازیگران نمایشنامهی «مرگ فروشنده» اثر آرتور میلر هم هستند که قطعاً ارجاعات زیادی به آن خواهیم دید.
فیلمهای فرهادی تمام حرفشان را در فیلمنامه میزنند و به ندرت از موسیقی، قاببندی خاصی در فیلمبرداری یا طراحی صحنه و لباس متفاوت برای القای پیامشان استفاده میکنند. فروشنده هم از این قاعده مستثنی نیست و اکثر منتقدان شخصیتپردازی و دست گذاشتن روی طبیعیترین ویژگیهای انسانها را در فیلم فرهادی تحسین کردهاند. نظر اکثر منتقدان این است که فروشنده، فیلم بهتری از «گذشته» است، اما به پای «جدایی نادر از سیمین» نمیرسد. در کل اکثر نقدها مثبت بوده اما گفته شده فروشنده، در حد کارهای خوب فرهادی باقی مانده و نکتهی تازهای ندارد.
دِبورا یانگ منتقد هالیوود ریپورتر، پایانبندی فیلم را استادانه خوانده اما کل فیلم را تجربهای درگیرکننده و جذاب نمیداند. او مینویسد: «چرخدندههای فروشنده بعضی جاها خود را نمایان میکنند و آن حس درام مصنوعی بعضی جاها منجر به صحنههای خستهکنندهای میشود. فیلم آن پیچیدگی اجتماعی غریب «جدایی» را ندارد اما همهی ضعفهایش را میتوان به خاطر پایانبندیاش بخشید. سکانس نهایی فیلم نفس تماشاگر را در سینه حبس میکند و او را در وضعیت بغرنجی رها مینماید.»
یانگ از منتقدان قدیمی سینمای ایران است که به خصوص با فیلمهای فرهادی آشنایی کامل دارد و سبک کار او را میشناسد. او کار کیوان مقدم، طراح صحنهی فیلم را هم تحسین کرده و به امضای فرهادی، استفاده از پنجرهها و درهای ساختمان در قاببندی سکانسهایش اشاره کرده است.
پیتر بردشاو منتقد اصلی روزنامهی گاردین سه ستاره از پنج ستاره به فیلم داده و در کل نظر مثبتی به فروشنده دارد. او در جمعبندی نقد خود مینویسد: «هوش سرشار فرهادی این فیلم را به یک تجربهی دلنشین فیلمبینی تبدیل کرده است. تنها فیلمسازی با اعتماد به نفس او میتواند در فیلمش جایی برای سکانسهای کمدی بیپروا پیدا کند: جایی که عماد (شهاب حسینی) از خستگی در کلاس خوابش برده و بچهها کنار معلم خر و پف کنانشان سلفی میگیرند. فروشنده یک فیلم خوشساخت و درامی باارزش است.»
تیم رابی از تلگراف هم سه ستاره به فیلم داده و از بازی دو بازیگر اصلی و به خصوص بابک کریمی تعریف کرده است: «هر سه بازیگر اصلی فیلم بازیهای ظریفتری نسبت به برنیس بژو در فیلم «گذشته» ارائه دادهاند. در مورد این فیلم، فرهادی شاید به ندرت کار جدیدی انجام داده باشد، اما ابزارهای قدیمی او هنوز بدون هیچ مشکلی کار میکنند.»> جدول ارزشگذاری فیلمهای کن ۲۰۱۶ نشان میدهد «فروشنده» تقریباً در میانه قرار دارد.
نظر اوون گلیبرمن از وبسایت ورایتی نزدیک به تیم رابی است و بازیها را از نقاط قوت فیلم تازهی فرهادی میداند. «شهاب حسینی عماد را مانند شوالیهای به تصویر کشیده که در درون یک ایدهآلگرا است و ترانه علیدوستی هم نسخهی ایرانی غمزدهی ماریون کوتیار است. اما بهترین بازی متعلق به بابک کریمی است؛ آدم هیچکارهای که شاید جدیاش نگیرید یا با تحقیر به او نگاه کنید، اما در عرض ۲۰ دقیقه شما را به گریه میاندازد.»
نیک جیمز سردبیر مجلهی سینمایی معتبر سایت اند ساوند (Sight and Sound) در کل از جشنوارهی کن امسال راضی نبوده و فروشنده را هم اثری «بسیار ناامیدکننده» نامیده است. به نظر او کن امسال مجموعهای از فیلمهای بسیار خوب و بسیار ضعیف بوده که این سطح از گستردگی در کیفیت فیلمها را در چند دههی گذشته در جشنواره کن تجربه نکرده است.
علی معلم، منتقد سینما و مدیر مسئول ماهنامهی دنیای تصویر هم که به دعوت اصغر فرهادی در کن حضور داشت، در مورد فروشنده گفت: «فروشنده خوشبختانه در داستانگویی، فیلم بسیار موفقی بود و تمشاگران را روی صندلی میخکوب کرد. حالا میشود با اطمینان گفت فرهادی بهترین داستانگوی سینمای معاصر ایران است. اصولاً داستانگویی در سینما که از نظر برخی خیلی آسان است، توسط فرهادی به خاطر اینکه نقاط عطف و شروع و پایان داستانش را میفهمد و صحنه و هنرپیشههایش را اداره میکند، در فروشنده به بهترین شکل اتفاق میافتد.»
از نقدها برمیآید که فروشندهی اصغر فرهادی شاید شاهکار دیگری در حد جدایی نادر از سیمین نباشد، اما باز هم یک فیلم قوی و باارزش از پرافتخارترین کارگردان سینمای ایران است. امتیاز این فیلم در سایت متاکریتیک فعلاً از ۸ نقد، ۷۹ است و کاربران آیامدیبی هم امتیاز ۹.۶ را به آن دادهاند. فیلم فروشنده تابستان امسال در سینماهای ایران اکران میشود.
تهیه شده در ما
منبع : زومجی
0 دیدگاه